Mattilsynets maktmissbruk fører til smugling av hunder

Av Ivar Underberge

Som oppdretter av hunder eller katter er man ofte avhengig av å kunne importere dyr fra utlandet. Dette er viktig både for å unngå innavl og for å kunne avle på akkurat de linjene som trengs for å få avkom som er mest mulig lik rasestandarden. Men for den som på ærlig vis vil importere hunder og katter fra utlandet er det mattilsynet som ofte er et hinder.

Jeg avler på hunderasen Dogo Canario som er en nok så sjelden hunderase verden over og også i Norge. For å kunne få frem de mest lovende og friske hundevalpene av denne rasen så er jeg nødt til å importere nye avlsdyr fra utlandet. Jeg har hittil kun importert hunder fra utlandet på ærlig vis men har da en rekke ganger opplevd kverulanteri og trakassering fra mattilsynet, slik at jeg forstår de som velger å smugle hunder over grensen. Jeg vet om flere som velger å smugle sine hunder ulovlig over grensen isteden for å møte mattilsynet på Gardermoen som gjør en lovlig import av hunder nærmest umulig.

Marti Forbord

Marti Forbord

Da jeg siste gang hentet valper fra utlandet så ble valpene rabies-vaksinert, chip-merket, fikk ormekuren og ble undersøkt av veterinæren før avreise, slik som også mattilsynets veileder informerer om. Men veterinæren vaksinerte valpene før han satt mikro-chipen, noe som skulle skje i omvendt rekkefølge. Av den grunn tok grenseveterinæren på Gardermoen beslag i de 4 valpene og satt disse i karantene på et sted som har vært gjenstand for negativ mediadekning. Vi har også skrevet om denne karantenestasjonen tidligere. På denne karantenestasjonen sier eier og daglig leder at hundene der blir luftet en gang i uken, slik det også fremkommer i intervjuet hun ga til Romerikes blad. Mattilsynet har selv satt lover der det er påbudt med lufting av hunder minst 3 ganger daglig. Men mattilsynet jobber ilag med denne karantenestasjonen og det er mattilsynet som skal overvåke at karantenestasjonen følger loven. Men mattilsynet ignorerer at karantenestasjonen daglig bryter norsk lov! 

Grenseveterinæren Marit Forbord ringte meg etter noen dager og jeg opplevde en dame er verste sort. Det var en skrikende uhøflig dame som var så motbydelig at jeg til slutt valgte å legge på røret.

Etter dette satte denne damen i gang med rene hevnetoktet ved å la valpene sittende i karantene uten å gi de en ny vaksine, noe som skulle til for at de kan komme seg ut av karantene. I tillegg beordret Marit Forbord avliving av alle valpene dersom jeg ikke forhåndsbetalte for hele karanteneoppholdet. Jeg måtte stevne mattilsynet for retten før de gikk med på å slippe 3 av de 4 valpene ut av karantene. I retten uttalte Marit Forbord seg ved flere anledninger mot bedre vitende og jeg opplevde en vemmelig byråkrat som var mer opptatt av å hevne seg enn å tenke på dyrenes beste. Den siste valpen vil Marit Forbord fortsatt ha i karantene siden hun mener at valpen ikke tilhører meg men er solgt til noen andre. Jeg har forklart denne damen en rekke ganger at jeg eier valpen men til ingen nytte – hun vil enten avlive valpen eller ha den i karantene i ytterligere 4 måneder. Etter min oppfatting er dette maktmissbruk på det groveste hvor hevn står i fokus frem for dyrets beste.

Jeg synes jo synd på valpen men resultatet blir jo et erstatningssøksmål mot mattilsynet pga. at de har håndtert saken slik de gjorde.

Nå forstår jeg også hvorfor flere oppdrettere som jeg kjenner til velger å smugle sine hunder isteden for å gjøre det på ærlig vis. Å importere på ærlig vis kan vise seg å bli veldig vanskelig slik som dette eksemplet viser.

Mattilsynet skal kontrollere at det ikke kommer farlige og smittsomme sykdommer inn til landet. Men ved å kverulere og gjøre vedtak uten sinn og mening så er det mattilsynet som faktisk forårsaker at mange velger å smugle sine hunder inn til landet. På de smuglete hundene har mattilsynet ingen oversikt og det er kun et tidsspørsmål før det kommer farlige og smittsomme sykdommer inn til Norge – takket være mattilsynet.

 

Én kommentar på “Mattilsynets maktmissbruk fører til smugling av hunder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..