Berlin – en fantastisk by for hund og menneske i fellesskap

Av Ivar B. Underberge

Berlin er en by med 3,4 millioner innbyggere. Byen har et pulserende uteliv av alle slag og man finner restauranter, kafeer, barer og puber nesten overalt i byen. En ting som jeg i alle år har lagt godt merke til er at utelivet ikke bare er forbehold tobeinte men også firbeinte er velkommen de fleste stedene i byen.

På en av bynes restauranger traff jeg en hyggelig man som hadde med seg to hunder uten bånd. Han het Alex og fortalte at dette var helt vanlig i Tyskland men i hvert fall Berlin.

På en av bynes restauranger traff jeg en hyggelig man som hadde med seg to hunder uten bånd. Han het Alex og fortalte at dette var helt vanlig i Tyskland men i hvert fall Berlin.

Selv inne på restauranter så kan hundene ikke bare sitte på uteserveringen men er vanligvis også velkomne inn i restauranten. Dette er noe vi omtrent aldri opplever i Norge. Går man inn i en restaurant i Norge med en hund så er personalet raskt på plass til å si ifra om at hunder ikke er tillatt på stedet siden det er matservering. Det kan virke som om det er «allment godkjent» at matservering og hund ikke går ilag. Det finnes derimot ikke noen lover som tilsier at en hund ikke kan tas med inn i en restaurant med matserveringen. En hund har selvsagt ikke noe på kjøkkenet å gjøre men den tobeinte gjesten har heller ikke noe på kjøkkenet å gjøre. Hva er det da som gjør en hund på en restaurant så langt mer «helsefarlig» enn en tobeint gjest?

Jeg har tidligere tilskrevet mattilsynet om spørsmålet om dette og mattilsynet svarte slik:

Mattilsynet viser til deres henvendelse datert den 22.05.2015.

Regelverk som gjelder hunder (ikke førerhund §14 og §15):

Næringsmiddelhygieneforskriften forordning (EF) nr. 852/2004 vedlegg II kapittel IX nr. 4:

http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-12-22-1623  

Vedlegg II, kapittel IX nr. 4. Egnede metoder skal tas i bruk for å bekjempe skadedyr. Egnede metoder skal også tas i bruk for å hindre at husdyr får adgang til steder der næringsmidler tilberedes, håndteres eller lagres (eller, dersom vedkommende myndighet tillater det i særlige tilfeller, for å hindre at slik adgang fører til forurensning).

Vi tolker det slik:

Publikum, kunder, bekjente eller andre uvedkommende har ikke adgang i lokaler der det foregår produksjon, håndtering og pakking av næringsmidler. Hunder, katter eller andre dyr kan heller ikke tas med inn i områder der mat produseres eller omsettes.

Når det gjelder serveringsområdet, primært er dette opp til driftsansvarlig å bedømme, ut fra en farevurdering knyttet til muligheten for kontaminering av mat i områder hvor mat tilberedes.

Med vennlig hilsen 

Mirsad Midzic

førsteinspektør/saksbehandler

Region Stor Oslo, Avdeling Oslo, Asker og Bærum Seksjon Mat 1 Besøksadresse: Brynsengfaret 6B, 0667 Oslo Postadresse: Felles postmottak, Postboks 383, 2381 Brumunddal

Tlf. 22778711

mimid@mattilsynet.no

 

 

 

Mattilsynet tolker altså loven slik:

Publikum, kunder, bekjente eller andre uvedkommende har ikke adgang i lokaler der det foregår produksjon, håndtering og pakking av næringsmidler. Hunder, katter eller andre dyr kan heller ikke tas med inn i områder der mat produseres eller omsettes.

Mattilsynet tolkning er helt forståelig og tolkningen er slik at publikum, om det nå er tobeinte eller firbeinte, ikke har adgang i lokaler der det foregår produksjon, håndtering og pakking av næringsmidler – altså kjøkkenet. I selve restaurantlokalet ved gjestebordene blir maten verken produsert eller pakket slik at det derfor er fritt frem for både hund og eier å sitte i en restaurant og nyte en matbit.

Men i Norge sitter misforståelsen eller mistolkningen av loven dessverre så dypt forankret hos både personale og drivere av restauranter, kafeer og lignende at det skal være vanskelig å kunne argumentere seg frem dette når man vil gå på et serveringssted med sin hund.

Tyskland er et land som er kjent for å ha strenge hygieneregler og landet er også kjent for å være regelryttere. Så hvorfor er oppfatningen på dette temaet så helt annerledes?

Min oppfatning er at det nok også er kulturelt betinget at hunder er langt mer aksepterte i Tyskland og mange andre land, enn i Norge. I Berlin ser jeg at hundeeierne for det meste går uten bånd med sine hunder selv i det tetteste sentrum av Berlin. Hundene går rolige uten bånd tett ved siden av sin eier og blir stående ved siden av eieren når eieren stanser på rødt lys. På kafeene hilser hundene på hverandre og eierne setter da først bånd på hundene dersom de er av den oppfatning at lekingen til hunden er forstyrrende for de andre gjestene.

Men den liberale holdningen ovenfor hunder gjelder heller ikke alle plasser i Berlin. Noen restauranter og kafeer drives av familier fra en annen etnisitet og som ikke har de samme holdninger til hunder som personer fra vestlige land.

Jeg kan i hvert fall anbefale hundeeiere å ta med hunden sin til Berlin og andre tyske byer og oppleve gjestfriheten for både to- og firbeinte.

 

Berlins hundelov ser du her:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..