Airpet hotel – her bor hunden mens du er på ferie

rb.no skriver en artikkel om Airpet Hotel ved Gardermoen. Avbrutt av sjeldne lufteturer tilbringer hundene ferien i slike «glattceller» mens eieren er på ferie.

SLIK HAR DE DET: Når eierne drar på ferie bor hundene på denne måten, i et av landets største dyrepensjonater, Airpet Hotel ved Gardermoen. Luken ut mot luftegården er åpen store deler av dagen. Foto: Marius Wærhaug Madsen

SLIK HAR DE DET: Når eierne drar på ferie bor hundene på denne måten, i et av landets største dyrepensjonater, Airpet Hotel ved Gardermoen. Luken ut mot luftegården er åpen store deler av dagen. Foto: Marius Wærhaug Madsen

 

45 bråkete bikkjer venter oss i kjelleren på Airpet Hotel ved Gardermoen. Her  er det hunder fra hele landet. Nærheten til flyplassen gjør ferietiden til  høysesong for dyrepensjonatet.

Avslappede katter beskuer oss ved inngangen i første etasje, der de sitter i  utendørsburene til «Pusur Suite». Men det største kundegrunnlaget til Airpet  Hotel er hundeeiere.

Et vanvittig leven av bjeffing og hyling venter bak døra på hver enkelt stall.  Noen så små som halvannen kvadratmeter, andre på tre-fire. Avhengig av  hundenes størrelse, og regulert etter forskriften til Mattilsynet.

De krafser på gitterdøren og stikker snuta gjennom. Her slipper ikke eierne  inn når de leverer fra seg dyret sitt.

– Hundene blir så urolige, og da virker det som om de mistrives. Derfor  slipper vi ikke eierne inn hit. Men når ingen er der nede, er de faktisk  ganske rolige, sier Henny Lidal, daglig leder.

– Hva vil du si til de som frykter for hundens trivsel?

– De aller fleste hundene liker oss med en gang eieren har dratt. Etter en  times tid har de skjønt at det er to hunder ved siden av i hvert bur, men  skjønner at de ikke kan komme inn dit.

 

En av landets største

Ifølge Lidal er området rundt Gardermoen det største nedslagsfeltet for  dyrepensjonater i landet.

– Vi tar imot sommerbestillinger allerede etter påske. Men det er også folk  som ringer dagen før de skal reise, og da klarer vi å skaffe dem plass også.  Da flytter vi bare noen hunder sammen og får det som regel til, sier hun.

Lidal jobbet opprinnelig som gruppeleder i Nav på Karmøy, før hun tok over  dyrepensjonatet i 2011. Det hadde hun hatt lyst til lenge. Nå har de 45  hunder på besøk, men har plass til totalt 60.

– Vi ser med en gang hva slags hunder som er rolige og bråkete, og vet hvem vi  kan plassere sammen uten at de slåss. Så langt har vi ikke hatt en skramme  på verken hund eller katt.

 

Stålbur

Hundene bor i stålbur med flisegulv, som er utformet slik at de skal være  lette å rengjøre, og holde fri for bakterier. Et avløp langs veggen brukes  til å spyle ned ekskrementer. Et lite vindu øverst på veggen sipper inn lys.  Noen av dem sover rett på flisegulvet, uten kurv eller tepper. Den ene har  bodd der i en måned.

En liten luke nederst på veggen leder ut til luftegården: en hvit betongbås  med gittervegg. Der ser to hunder ut på skogen og nærmer seg døra. Før de  innser at de ikke kommer lenger og stopper opp.

– For oss ser en kennel veldig ut som et fengsel. Men for hundene betyr det  trygghet, sier Lidal.

Mens Binas dyresenter på Eidsvoll prioriterer mosjon for hundene, har  Airpet andre kriterier: Sikkerhet og hygiene.

– Hadde jeg hatt min hund på kennel, ville det viktigste vært at jeg fikk den  helskinnet tilbake igjen. Andre pensjonater tilbyr trening og lange turer,  men det har ikke vi. Og noen tror hundene blir lykkeligere med bilder på  veggen og sånt, men det er ikke vår greie.

I Mattilsynets forskrift finnes det ingen begrensninger på hvor lenge en hund  kan bo på kennel.

– Jeg tror ingen hund har vondt av å stå på kennel. Da kunne jeg ikke jobbet  med dette. De fleste er jo her bare en ukes tid om gangen. Men hvis det  skulle bli for mange innsnevringer rundt dette, så ville det blitt vanskelig  å drive dyrepensjonat. Det er begrenset hvor mye folk er villige til å  betale, sier Lidal.

 

En tur i uka

Eierne kan kjøpe daglige lufteturer for 40 kroner ekstra i døgnet. Men få  betaler den ekstra summen, ifølge Lidal. Da kan det gå opptil en uke mellom  hver tur.

– Vi kan ikke garantere mer enn en tur i uka. Men det er sjeldent det går  så lenge.

Om sommeren øker prisene på Airpet Hotel med 70 kroner døgnet for hund, og 40  kroner for katter. Sommersesongen starter 1. juni og varer til 25. august.

– Det koster mer om sommeren fordi pågangen øker. Men vi gir også rabatter for  langtidsopphold, og for dem med flere hunder.

 

Tid til overs

Under besøket vårt lufter Lidal og assistenten Hanne Mari Skappel (32) flere  hunder utendørs. Omtrent ti minutter per hund.

Det er ingen ansatte på Airpet Hotel, andre enn Henny, og luftingen av hundene  er kun frivillig innsats fra assistentene. I sommersesongen har hun tre  engasjerte assistenter.

– Jeg kunne ikke jobbet her hvis ikke dyra hadde det bra. Når jeg har tid til  overs, tar jeg med dem ut og leker, sier Skappel.

– Er det noe trivelig på en «glattcelle»?

– Vi deler ikke ut senger i myk skumplast fordi aggressive hunder kan bite  dem i stykker. Det kan tette kloakkanlegget vårt etterpå. Og med mindre  eieren ber om det, er vi også forsiktig med myke pledd, fordi hundene kan  tygge på det og i verste fall kveles, sier Lidal.

Til sammenligning ble det for kuer påbudt å tilby madrass som liggeunderlag i  2006. Norge var det første landet i verden som sikret kyrne velferd på denne  måten.

-– Jeg syns det blir helt feil å trekke inn kuer i denne sammenhengen. For de  bor hele livet sitt i en bås. Hvis du ser på Forsvarets egen kennel, er den  likt utformet som vår, og der bor hundene hele livet.

Airpet Hotel har ifølge Henny fått skryt for god hygiene. De tar også imot  både fugler og kaniner. Men de tilbyr mer enn bare hotell. De har også egen  frisørsalong, og tilbyr tredemølle for hundene.

– Har folk feil forventninger til hundepensjonat?

– Noen tror at vi lufter dem i mange timer hver dag og trener dem. Men slik er  det ikke. Kanskje man burde vurdere hvem som får lov til å skaffe seg hund,  framfor Mattilsynets krav. Det er også mange hundeeiere som lar hundene være  hjemme i åtte timer om dagen. Så kommer de hjem fra jobb, lufter dem en kort  tur, og legger seg på sofaen etterpå. En eier kan ikke forvente at hunden  får like god oppfølging som hjemme, uansett. Da er det nok best å la en venn  ta seg av hunden mens de er på ferie.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..