Sommer og hund

NKK skriver på side nettsider om hund og sommer.

Sommeren kan by på utfordringer for den som eier kjæledyr. Mattilsynet og dyrevernorganisasjonene Dyrebeskyttelsen, Dyrevernalliansen, SPCA og NOAH – for dyrs rettigheter oppfordrer i fellesskap dyreeiere til å ta godt vare på dyra. Her følger Mattilsynets råd om hvordan du best tar vare på de firbente i sommermånedene.

Ikke etterlat hunden i varm bil

– Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i biler for overopphetning, noe som fører til store lidelser og i verste fall død. Kanskje er det ikke nødvendig å ta med hunden hvis du bare skal ut en snartur? Som regel har den det bedre hjemme enn i en varm bil, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Dersom du må ta dyret med og forlate det i bilen, så parker i skyggen og ha vinduene åpne, slik at det blir god ventilasjon. Husk at solen flytter seg og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overopphetninger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på denne faren.

Husk at dyr, som mennesker, har behov for mer drikke når det er varmt. Skal du ut på en litt lengre tur, bør du alltid ta med en ekstra flaske vann til hunden/katten og en skål den kan drikke av. Dyr svetter ikke på samme måte som mennesker og blir derfor raskt varme. I verste fall kan din firbente venn få heteslag.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overopphetning er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler dyret) blir hemmet.

Denne tabellen brukes i en rekke land, og indikerer hvor fort temperaturen stiger i en bil på en varm dag:

reisetips

Kilder: The Animal Protection Institute/www.hittadjur.se/NKK

Tegn på overopphetning

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal kroppstemperatur for hund er mellom 37,5 – 39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer og i verste fall dø.

Finn bilens eier

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen (tjenesten koster 3 kr per mottatt melding). Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om, og send meldingen til telefonnummer 2282. (Eksempel: REGNR AJ29347). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800.

Dersom dyret lider synlig og du verken oppnår kontakt med politiet eller Mattilsynet, kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?

Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden, enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, (unngå å bruke is) for da kan hunden gå inn i sjokk. Hunden bør kjøles ned til ca. 39 grader. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved mer alvorlige tilfeller. Hunden kan ha behov for å få tilført væske og andre medisiner.

Sørg også for forsvarlig pass i ferien

Det er et problem at folk kvitter seg med kjæledyrene sine når de skal på ferie. Mattilsynet minner om ansvaret dyreeiere har for å sørge for at dyret får forsvarlig tilsyn og stell, og for å beskytte dyret mot fare for lidelse.

Et dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand, og det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate det til seg selv. Å dumpe dyret i container, sette dyret ut i skogen eller liknende er uforsvarlig og forbudt. Dyr skal heller ikke etterlates i hjemmet med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.

I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien, må foreldrene derfor ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.

Det finnes etter hvert en del tilbud om stell av kjæledyr i ferien, du kan sette dyret i pensjon eller betale dyrepasser for å oppsøke hjemmet ditt daglig. Hvis du ikke kan beholde kjæledyret ditt, anbefales det at du forsøker å omplassere dyret slik at dyrets velferd sikres.

Før du gjør avtale med dyrepensjonat eller kennel kan det være greit å sjekke om det er godkjent av Mattilsynet, hvordan forholdene er – om det er rent og ryddig og dyrets behov dekkes. Be om å få se hvordan hunden/katten skal oppstalles og om det er mulighet til å ha med eget fôr dersom dyret ditt er kresen i matveien. Du bør også spørre hvilke lufterutiner de har for hund.

Ta med dyret på ferie ut av landet?

Planlegger du å ta med kjæledyret ditt på ferie utenlands, er det viktig å sette seg inn i innførselsvilkårene i de landene du skal reise til. I tillegg må du kjenne reglene for å ta med dyrene tilbake til Norge. Formålet med dette regelverket er å forebygge spredning av dyresykdommer. Generelt er det strengere vilkår ved reiser utenfor EU/EØS-området enn innenfor EU.

Se også hvilke regler som gjelder for deg når du skal ta med kjæledyret ditt inn i Norge igjen på Mattilsynets nettsider. Her finner du en «kjæledyrkalkulator» som hjelper deg til info om hva som gjelder for det landet du skal reise til (og via), i forhold til hvor mange dyr du har med deg.

Les mer om det å reise med hund på Mattilsynets nettsider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..