Magedreining hos hund

Kilde: www.nettdyrlegen.com

Innledning

Si magedreining og mange eiere til storvokste hunder får frysninger. Få har sett en hund med magedreining, men alle har hørt om det og vet hvor alvorlig det er. Helt typisk er at storvokste hunder med dyp brystkasse rammes, men alle andre raser kan også få det.

Årsak

Det har lenge vært diskusjoner om hva som er hovedårsaken til magedreining, sannsynligvis er det flere kombinerte årsaker. En dyp brystkasse, der det er stor plass for magesekken å røre på seg, kombinert med svakhet i de ligament som holder magesekken på plass. Legger man til lek og bevegelse etter et stort måltid så anser man at risikoen øker enda mer.

Det som hender er at magen roterer/snurrer rundt sin egen «akse». Se for deg en lang slange. Midt på slangen er det en utvidelse som en ballong med åpning i begge endene. Holder man fast i endene til slangen og vrir rundt en gang, hva skjer da? Jo, begge åpningene til ballongen lukkes og innholdet i ballongen kan hverken gå framover (oppkast) eller renne bakover (ut i tarmen). Maten som er fanget i magesekken hever (som en deig) og gassen som dannes får magen til å utvide seg til en kjempeballong som presser på alle organ i buken og brysthulen. Resultatet blir at sirkulasjonen i hele kroppen kollapser og hunden dør i smerter.

Symptom

De kommer som oftest raskt og plutselig. Hunden er urolig, kanskje den sikler litt og fram for alt prøver den å kaste opp, men det kommer ingen ting. Oppkastforsøkene er ofte høylytte og helt åpenbart smertefulle. Magen svulmer opp. Til en begynnelse kan hevelsen være liten og vanskelig å se, spesielt på langhårede hunder, men hvis du trommer fingrene mot magen så kan man ofte høre en dump, hul lyd. Når magen svulmer opp blir bukomfanget mer tydelig og det blir vanskeligere å puste.

Diagnose

Det er ofte nok med symptomene for å stille en diagnose, men det kan være lurt å ta et røntgenbilde i tilfeller der man er i tvil, en del hunder har ikke magedreining, men bare en overfylt magesekk (f eks hvis hunden har kommet seg inn i matskapet og tømt hele sekken med fôr).

Behandling

Hvis man mistenker at hunden har magedreining skal man umiddelbart til veterinæren. Tro ikke at det hjelper å løpe i trapper, hoppe over hinder og lignende kjerringråd som man kan ha hørt. Kjør direkte til veterinæren uten omveier. Hvert minutt teller.

Når man har kommet til veterinæren bruker man å foreta en akutt tømming av gass fra magen ved å stikke inn en grov kanyle gjennom bukveggen. Det gjelder å vite hvor man skal stikke, ellers risikerer man å punktere for eksempel milten og forårsake en akutt blødning i buken.

Nå er det vanlig at de fleste veterinærer opererer akutt og tømmer magesekken via et snitt i magesekkeveggen. Etter tømmingen syr man magesekken fast i bukveggen for å forhindre nye magedreininger. Inngrepet skjer selvfølgelig under full narkose.

Før var den vanlige behandlingen at man pumpet magen til hunden i våken tilstand. Det var ikke spesielt morsomt, men reddet i hvert fall livet til hunden. Man kan fortsatt bruke metoden for å redde liv mens man venter på en veterinær som kan utføre operasjonen.

Forebygging

Visse raser rammes mer enn andre, men det er ingen genetiske tester eller lignende som kan fortelle om en hund kommer til å få det eller ikke. Har man en storvokst hund med en rase i risikogruppen (for eksempel grand danois, store vinthunderaser, mastiffer, noen retrivere og setter-raser, schæfer, med mer) bør man tenke på å ikke mosjonere hunden eller leke mye med den rett etter et stort måltid. Mange ganger skjer en magedreining uten at man kan koble det til en spesiell aktivitet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..