Dogo Canario dømt til døden

Aftenbladet skriver følgende:
Blir en dom i Dalane tingrett stående kan politiet avlive en hund av rasen dogo canario (kanarihund) i Rogaland.

Ilustrasjonsbilde av Dogo Canario

Ilustrasjonsbilde av Dogo Canario

Hunden Braveheart, oppkalt etter en skotsk frihetskjemper filmatisert med Mel Gibson i hovedrollen, står nå alene i et bur i en kennel med dødsdommen hengende over seg. Det var i vår Braveheart og en annen hund ble sluppet ut av hundegården av uvedkommende. Barn i nabolaget oppdaget dette, og forsøkte å lokke Braveheart tilbake. Mens dette pågikk kom en person spaserende med sin hund Lady som er en cavalier king charles spaniel. Personen hevder at Lady ble angrepet; eierne av Braveheart mener personen hadde sparket etter deres hund som dermed ble provosert.

Uansett: Lady ble brutalt bitt ihjel. «Jeg har aldri sett slike ekstreme skader annet enn ved påkjørsler der hjulet har rullet over dyret. Dette for å illustrere skaden en slik hund er kapabel til å påføre en liten kropp enten det er en hund, katt eller barn», skriver en veterinær i obduksjonsrapporten.

Den lokale lederen i dyrevernet ble tilkalt etter hundedrapet. Han brukte 20 minutter for å få Braveheart, som var tydelig dehydrert, tilbake til hundegarden. Politiet mente Braveheart utgjorde en alvorlig fare, og vedtok at hunden måtte avlives.

Tapte rettssak

Eierparet klaget avlivningsvedtaket inn for Politidirektoratet. Etter avslag ble Staten stevnet for Dalane tingrett. Men også der ble avlivningsvedtaket opprettholdt. I retten kom det også frem at Braveheart hadde bitt to andre hunder. Hundeierens prosessfullmektig, Lars Martin Ramsland, bestred uprovosert angrep. Han viste også til at Mattilsynet, etter uanmeldt gardsinspeksjon, beskrev Braveheart som rolig og vennlig.

Dommen er ikke rettskraftig.

– Jeg vil drøfte med mine klienter om den bør ankes, sier advokat Lars Martin Ramsland til Aftenbladet.

Etter hundedrapet i vår flyttet Bravehearts eiere til en litt avsidesliggende gard i Dalane der de har to andre kanarihunder og lider under savnet av Braveheart. Aftenbladet har ikke lykkes å få de to i tale etter at dommen ble forkynt.

Ingen kamphund

Stepanka Horakova er kommunikasjonsleder i Norsk Kennel Klubb der dogo canario er godkjent rase med egen klubb.

– Ved feil behandling kan hunder av alle raser oppfattes som farlige, sier hun på generelt grunnlag.

Rune Harald Dalby er hundeoppdretter og er leder i Norsk Dogo Canario Klubb. På landsbasis antar han er det er omkring 300 registerte kanarihunder.

– På grunn av utseende og størrelsen misforstår mange og tror dogo canario er en kamphund. Men det er den slett ikke. Den er en vokterhund som er avlet for å gi lyd når fremmede kommer for nærme. På Kanariøyene, der rasen kommer fra, ble den også brukt til å samle kveg, sier Dalby.

Selv har han ingen betenkeligheter med å la sitt barnebarn leke med kanarihunder som han har holdt på med i ti år.

– Jeg ville være mer betenkt med en schäfer, sier han.

Dalby slipper likevel aldri en dogo canario løs der hunden kan møte andre folk. Grunnen er ganske enkelt at folk kan bli skremt av muskuløse hunder på 40 kilo og kanskje også forveksle dem med hunder som pitbull og amstaff.

 

2 kommentarer på “Dogo Canario dømt til døden

  1. Var borti lignende situasjon der min Dogo kom seg løs pga feil produksjon på ett halsbånd, Bare så det er sagt med en gang så ble ingen parter skadet i min situasjon. Men det som skjedde var at da min hund kom bort til den andre hunden (en Golden Retriver) så ble eieren «redd». Dogo`n min sto kun å snuste den andre i baken. Eiern av den andre hunden begynte å sparke ettter min å traff han også i baken, da regerte jo selfølgelig min på dette, nå fikk jeg heldighvis tak i begge hundene å kunne skille de uten noe skade skjedd. Men poenget er at de som har hund generelt må da forsvingene skjønne at de ikke kan sparke en annen hund som er løs å kommer bort til de….selfølgelig får de en uønsket reaksjon da. Eiere med såkalte femiliehunder å lappdogs Skjerp dere!!

    Jeg ba fyren pent om å ryke å reise å ta seg noen kurs generelt om hunder å deres adferd…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..