«Amstaff»-eier: Jeg blir stigmatisert

AMSTAFF-PHOEBE: Alexander Andresen har hatt hunden «Phoebe» siden han fikk henne som omplasseringshund i 2002. Foto: PRIVAT

VG skriver følgende:

(VG Nett) Alexander Andresen (33) opplever stadig å få kommentarer og stygge blikk mens han lufter sin amerikanske staffordshireterrier «Phoebe».

Før den nye hundeloven trådte i kraft 1. januar 2004 var det lovlig å holde amerikansk stafforshireterrier (Amstaff) i Norge. Etter loven trådte i kraft ble det forbudt å gå til anskaffelse av slike hunder.

Alexander Andresen fikk i 2002 omsorgen for amstaff-tispen «Phoebe».

VG Nett skrev i forrige uke om Tone Bjerke som hevder hun ble bitt til blods av en ulovlig kamphund. Tormod Tørstad, som mistet sønnen sin etter et hundeandrep, sier at han frykter en oppblomstring av ulovlige kamphunder i Oslo.

– Blir hetset på arbeidsplassen

Dette mener amstaffeier Andresen er stigmatiserende. Han opplever stadig at folk er redde for tispen «Phoebe».

Ofte opplever han at forbipasserende går over på den andre siden av gaten når han er ute og lufter hunden.

– Andre har stoppet meg for å belære meg om hunden min. På arbeidsplassen har jeg fått utskrifter av artikler med negativ omtale av rasen klistret på skjermen, og har stadig måtte forsvare mitt valg av hund. Det blir slitsomt i lengden, sier han.

Han har også blitt stoppet av politiet med blålys.

– De hadde ingen annen grunn enn at jeg har hatt amstaff-hunder i bilen. Hunden min har også blitt angrepet av andre løse hunder og forbipasserende har kommet til for å ta hunden min, sier han.

Han hevder også å ha fått flere skjellsord ropt etter seg, og trusler om å avlive hunden før noen andre gjør det.

Foreldre rygger unna

Av og til møter han familier med barn som vil klappe hunden. Når foreldrene da spør hva slags hund det er, rygger de unna.

– Hvis jeg sier at det er en amstaff, en såkalt kamphund skvetter de til. Folk tror det bare er et tidsspørsmål før den kommer til å angripe, sier han.

«Phoebe» er hans andre amstaff, og han forteller at det var helt tilfeldig at han fattet interesse for nettopp den omstridte rasen.

– Jeg er født og oppvokst med hund. Etter at jeg fikk «Phoebe» begynte jeg å lese om rasen og forbudene rundt om kring.

Var raserepresentant

Andresen har siden den gang kjempet for et annet lovverk enn dagens, som forbyr blant annet rasen «Phoebe» tilhører.

Han var raserepresentant fra Norsk terrierklubb i en komité som var høringsinstans ved innføringen av den nye hundeloven.

Selv mener han at loven ikke bidrar til å gjøre Norge tryggere.

– Blandingshunder og alle hunder som man ikke kan dokumentere opphavet til er i prinsippet fritt vilt og kan bli avlivet uten noen annen grunn enn sitt utseende, sier han.

– Jeg skjønner ikke at politiet bruker tiden på dette istedenfor å gjøre noe med ordentlig farlige hunder og hundehold, sier han videre.

Vil oppheve forbud

Andresens ønske er at raseforbudet oppheves.

– Hvis en hund da blir mistenkt for å være aggressiv og farlig, vil de kunne kreve å få den mentaltestet for deretter å pålegge eieren restriksjoner.

Han mener også at alle hunder bør ID-merkes.

– Sverige har gjort det for lenge siden, slik at alle hunder kan spores til en eier. Det hadde gjort politiets jobb mye lettere, mener han.

NKK: Et hundeeierproblem

Norsk Kennel Klub (NKK) er også kritiske til forbudet Andresen opplever som diskriminerende.

– Når det gjelder forbudet mot enkelte hunderaser er Norsk Kennel Klub klare på at ingen hunderaser bør forbys, da vi mener at Hundelovens bestemmelser om forbudte raser i Norge er ukloke og bygger på mangelfull dokumentasjon. Det er dessuten meget spesielt at man bruker utseende som et kriterium for farlig, i motsetning til atferd, som ville vært naturlig, sier Presseansvarlig Anne Myklebust i NKK til VG Nett.

Videre vil hun tilføye at hvorvidt en hund er farlig avhengig av flere ting, som genetikk, tidlig sosialisering av hunden, hundens erfaring og trening, samt dens fysiske og mental helse.

– Det må derfor være like mye fokus på hundeeieren som på hunden. At en hund biter er ikke et raseproblem, men et hundeeierproblem, mener Myklebust.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..