Frykter økning av ulovlige kamphunder i Oslo

(VG Nett) Tormod Tørstad fikk endret loven etter at sønnen ble drept av en hund. Nå frykter han at farlig hundehold med forbudte raser er på vei tilbake til Norge.

I 2003 var Tørstad en av initiativtakerne til en ny hundelov i Norge, som blant annet gjorde hunderasene amstaff og pitbull ulovlig.

Men etter flere gode år der hundeloven tilsynelatende har vært en suksess, er Tørstad nå bekymret over utviklingen i hovedstaden.

Han og andre som har tipset VG Nett har observert stadig flere valper eller unge hunder av de forbudte rasene.

VG Nett skrev onsdag om Tone Bjerke (40) som mener hun ble bitt til blods av en ulovlig kamphund.

– De er plutselig blitt mer synlig nå enn tidligere. Jeg har ikke fått noen meldinger om alvorlige biteepisoder ennå, men har hørt at noen steder i Oslo er folk bekymret. Det kan være dette er i ferd med å bli et problem, sier han til VG Nett.

Valper avslører

Tørstads sønn Tord (6) ble drept av en grønlandshund på en gårdsplass i Alvdal i 1994. Tørstad ble i 2002 invitert til å komme med forslag til tiltak mot farlig hundehold, og ønsket da et større fokus på å ikke avle videre på aggressive hunder.

Resultatet ble den nye hundeloven, hvor det ifølge §19 er ulovlig å avle eller innføre farlige hunder.

Den trådde i kraft i 2004 og hundene som allerede var i Norge fikk lov til å bli dersom de hadde godkjent stamtavle. Hundene Tørstad har sett i området Gamlebyen i Oslo, er valper.

– De hundene som er lovlige i dag skal ha tydelige alderstegn som gråfarge i pelsen. Hunder uten alderstegn er åpenbart ulovlig, sier Tørstad.

– Tør ikke anmelde

Tørstad er sikker på at hundene han har sett er ulovlig i Norge, og sier de tilhører visse miljøer som er kjent for å ha kamphunder.

– Dette er miljøer som anskaffer seg hunder som er egnet til å skape frykt, og som brukes til trusler og til å forsvare seg med, sier han.

– Slikt hundehold er det ingen som ønsker seg, og i alle fall ikke i Oslos parker. Spesielt eiere av mindre hunder, barnefamilier og eldre er av de som har vært redde, og heller ikke tør anmelde trusler eller farlig hundehold.

– Oppblomstring

VG Nett har også fått tilsendt en rekke bilder og videofilmer som skal vise ulovlige hunder filmet ulike steder i Oslo sentrum.

– Jeg har ikke sett så mange, men noen enkelttilfeller. Det er likevel en motsetning til det jeg har sett før, så jeg tror det har vært en oppblomstring, sier Tørstad.

Han har, i likhet med VG Nett, mottatt telefoner fra andre som er bekymret for både barna og hundene sine.

– Det er tydelig at noen prøver seg igjen og later som det ikke er forbudt. Det er nok en effekt av at det har vært lite fokus på forbudet de siste årene, så da tenker man kanskje at det er greit, tror han.

Raserepresentant: – Trist

Raserepresentant for amstaff i Norge, Lotte Lysa, tror Tørstad kan ha rett, og sier at det fra tid til annen dukker opp amstaff eller pitbull i Norge.

– Jeg hører stadig vekk om at folk har sett ulovlige hunder. Det finnes alltid de som vil ha en sånn type hund og ikke bryr seg om at de kan miste den dersom det blir oppdaget. Det har vært en del uskyldige hundeliv som har gått tapt på grunn av det, og det er trist, sier Lysa til VG Nett.

Dersom en eier ikke kan dokumentere at en hund med tydelige trekk fra en forbudt rase ikke er det, kan politiet avlive den.

Norsk Kennel Klub: De fleste av hundene er lovlige

VG Nett har vært i kontakt med representanter for Norsk Kennel Klub (NKK) som har sett på flere av bildene ulike tipsere har sendt inn av det de mener er ulovlige hunder.

Presseansvarlig Anne Myklebust i NKK sier at det ser ut som de fleste av de avbildede hundene er den lovlige, populære, og meget utbredte rasen staffordshire bull terrier.

– Den ligger for øvrig på topp 20-listen over Norges mest populære hunder for tiden, sier Myklebust.

NKK mener at et par av hundene på bildene de har fått forelagt kan være blandinger, men NKK kan ikke med sikkerhet fastslå at noen av disse hundene er blandinger av ulovlige raser.

– Et hundeeierproblem

– Dette beviser at å måle hundens farlighet basert på utseende blir en vanskelig og etter vår mening lite hensiktsmessig oppgave, sier hun videre.

– Når det gjelder forbudet mot enkelte hunderaser er Norsk Kennel Klub klare på at ingen hunderaser bør forbys, da vi mener at Hundelovens bestemmelser om forbudte raser i Norge er ukloke og bygger på mangelfull dokumentasjon. Det er dessuten meget spesielt at man bruker utseende som et kriterium for farlig, i motsetning til atferd, som ville vært naturlig.

Videre vil hun tilføye at hvorvidt en hund er farlig avhengig av flere ting, som genetikk, tidlig sosialisering av hunden, hundens erfaring og trening, samt dens fysiske og mental helse.

– Det må derfor være like mye fokus på hundeeieren som på hunden. At en hund biter er ikke et raseproblem, men et hundeeierproblem, mener Myklebust.

Finnes ikke tall

Men det finnes ifølge Politidirektoratet ingen landsoversikt over hvor ofte dette skjer, eller om det har vært endring i tallene de siste årene.

Heller ikke politiadvokat Kristin Bugge Lyså ved Stovner politistasjon, som får mange av hundesakene i Oslo, kan tegne et godt bilde av situasjonen i hovedstaden.

Hun tør ikke å si noe om utviklingen av ulovlige hunder eller om politiet får mange bekymringsmeldinger.

– Det finnes det ikke tall på, så det kan vi ikke uttale oss om, sier hun til VG Nett.

Arbeider ikke prevantivt

Lyså sier at politiet ikke benytter forebyggende arbeid i kampen mot ulovlige hunderaser. Før en hund kan beslaglegges, må den eller eieren ha gjort noe som har påkalt politiets oppmerksomhet.

– Vi oppsøker ikke personer og leter ikke etter hunder, men dersom det kommer en anmeldelse på en hund som har gjort noe galt, så tar vi det opp og sjekker hunden, og så må eier fremvise dokumentasjon, sier Lyså til VG Nett.

Mattilsynet, som kan bistå politiet i situasjoner med farlige hunder, har heller ingen oversikt over hvor omfattende probemet er.

De viser til at de oftest blir med i dyrevelferdssaker, og at politiet selv har mulighet til å håndtere hundene. Tollvesenet viser også til politiet for å få en indikasjon på om farlige hunderaser er et økende problem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..